2017 m. sausio 25 d., trečiadienis

Betliejus (Kelionė į Izraelį, 2016)


2016 m. lapkričio 2 d. mums teko garbė apsilankyti Betliejuje (Palestinos mieste).


Izraelis pastatė 3-8 m aukščio, betoninę (ne visur), saugumo sieną tarp Izraelio ir Palestinos, kad išvengti terorizmo grėsmės, nes anot jų, palestiniečiai puldinėja žydus. 2000 metais buvo pradėta statyti  siena: viso 780 km ilgio, tam tikromis atkarpomis ir laikotarpiais. Sienoje buvo įrengti tikrinimo postai, kiek skaičiau ankstesnių atsiliepimų apie viešnagę Betliejuje, visiems reikėjo pereiti patikrinimo postus. Tam ir mes buvom pasiruošę. Tačiau mus, įsėdusiuosius į viešojo transporto autobusą, vežė nuo Jeruzalės senamiesčio į pat Betliejaus miestą; jokių patikrinimo postų pereiti nereikėjo. Išlipus iš autobuso mus iškart pasitiko taksistai siūlydami savo "ekskursijų vadovų" paslaugas. Kadangi jokio kito plano neturėjom, tad priėmėm vienų jų pasiūlymą mus pavežioti. Tad vienas iš lankomų objektų ir buvo sienos fragmentas.



Tiesa, grįžtant atgal į Jeruzalę, autobusas ilgokai stovėjo poste. Visi palestiniečiai (pilnas autobusas jaunimo) turėjo išlipę iš autobuso praeiti patikrinimą, o mus, turistus, įlipę kareiviai patikrino sėdinčius - pasus, vizas, jų galiojimo laikus.

(Autobusai iš Jeruzalės, vežantys į Betliejų laukia stotyje, esančioje prie Damasko vartų, priešais Palm Hostel'į, kelionė kainuoja apie 6 šekelius).


Betliejaus panorama

Apie ką pirmiausia pagalvojate išgirdę pavadinimą - "Betliejus"? Aš apie tai, kad ten, kažkur toli, viename tvartelyje, gimė Jėzus Kristus, kad Kalėdų laikotarpyje vienur ar kitur matome tai vaizduojančias prakartėles. Skautai iš Betliejaus šiuo laikotarpiu gabena Taikos ugnį, uždegtą būtent ten, kur ir gimė Dievo sūnus ir t.t.

 Alyvmedžio dirbinių parduotuvėlė Betliejaus senamiestyje. 
Ir tikra prakartėlė iš Betliejaus! :)

Betliejuje


Betliejus (hebr. bet-laham - Duonos namai) buvo Dovydo miestas. Dovydas buvo efratiečio sūnus, o šioje vietoje ir gyveno efratiečių gentis :) . Jėzus augo ne Betliejuje, o Nazarete, bet gimė būtent Betliejuje - Dovydo mieste.


Kai Juozapas ir Marija dėl politinių aplinkybių iš Nazareto atkeliavo į Betliejų, tikriausiai netgi į Juozapo nuosavybėje esančius namus (nes pats Juozapas buvo kilęs iš Betliejaus, kuriame tikriausiai buvo jam priklausančio turto), svečių kambariuose jau nebebuvo vietos, nes buvo privažiavę daug giminaičių - dėl visuotinio surašymo. Marijai prisiartino metas gimdyti ir jie pasišalino į gretimą patalpą - tuo metu tarnavusią kaip tvartą (ten buvo ėdžios). Šis tvartas ir buvo požeminė ola, nes Izraelyje buvo paplitęs paprotys namą statyti prie olos arba ją įtraukti į gyvenamųjų namų kompleksą (G. Kroll, 1990).

Jėzaus gimimas - šios olos garbinimo pradžia. Šią olą garbino pirmieji krikščionys. Tai, kas ten įvyko, žino visi aplinkiniai. Patys pagonys kiekvienam, kas tik nori klausytis, papasakoja, kad šioje oloje gimė kažkoks Jėzus, kurį krikščionys garbina ir jam meldžiasi (G. Kroll, 1990).


Numalšinus žydų sukilimą, 135 metais, visuotinio pykčio ir niršulio metu, buvo norėta išnaikinti krikščionybę, todėl Jėzaus gimimo vietoje buvo pastatyta šventykla Adoniui (Veneros mylimajam).

Vėliau ši ola buvo pagerbta pamaldžių imperatorių: aukomis, sidabriniais ir auksiniais daiktais, ir 326-333 metais Šv. Elenos sūnaus Konstantino I įsakymu buvo pastatyta Gimimo bažnyčia.


 
Į seniausią pasaulio krikščionių bažnyčią patenkama pro labai žemas duris, vadinamas „kuklumo durimis“. (Tikėtina, kad įėjimo anga buvo sumažinta dėl antpuolių.)
 

Žymesnių IV a. Izraelio teritorijoje statytų bažnyčių atsiradimo priežastis yra "šventosios olos" (šventosios grotos). Jos buvo nepakeistos įtraukiamos į pastatų kompleksą. Taigi Gimimo bažnyčia lokalizavo Viešpaties Jėzaus Gimimą Betliejuje. 


Kuomet mes lankėmės Gimimo bažnyčioje, kad patekti į gimimo olą, driekėsi "nežmoniška" žmonių eilė :D Ir kadangi neturėjome nuosavo gido šioje bažnyčioje, nebuvo, kas mus pastūmėtų stoti į eilę. Tad pasitenkinome tik apsilankymu pagrindinėje bažnyčios salėje, prie altoriaus, virš šios vietos. (Gimimo olos nuotraukos pasiskolintos iš interneto platybių).

Ten kur anksčiau buvo garbinama ola - šiandien čia didingas pastatas, o virš vietos, kur Jis gimė, pastatytas altorius. Altoriuje yra keturiolikakampė žvaigždė, žyminti vietą, kur gimė Dievo sūnus, tokia pati žvaigždė yra ir gimimo oloje, toje vietoje, kur buvo paguldytas ką tik gimęs kūdikis. 14 kampų reiškia triskart po 14 žmonių kartų nuo Abraomo ligi Dovydo, nuo Dovydo ligi Babilonijos tremties ir nuo tremties ligi Kristaus gimimo (šaltinis, Mato 1, 17).



Iki 385 metų Jėzaus gimimas buvo švenčiamas sausio 6 d., bet buvo minimas ne tik gimimas, tačiau ir Jo krikštas Jordano upėje ir I-asis stebuklas (vandens pavertimas vynu) bei dieviškasis apsireiškimas (ant apreiškimo kalno). Pamokslininkas Jeronimas atvykęs į Betliejų 385 m. gruodžio 25 d. pamoksle priekaištavo, kad Jėzaus gimtojo krašto žmonės nešvenčia atskirai Jėzaus gimimo šventės. Pamoksle taip pat kalbėjo, kad auksas ir sidabras tinka pagonims, o krikščionių tikėjimui tiko anoji, molinė prakartėlė, tas kuris gimė, niekino auksą ir sidabrą... Tačiau nesmerkė tų, kurie aukojo brangias dovanas taip pagerbdami Dievo sūnų (G. Kroll, 1990).

Nuo tų laikų atėjo paprotys Jėzaus gimimą švęsti gruodžio 25 d. Nors ilgainiui plačiai tai nepaplito, nes tai buvo naujovė, modernu, tam buvo priešintasi, bet nuo  422-458 metų jau tai buvo švenčiama ir Jeruzalėje.


529-556 m. Gimimo bažnyčia buvo apgriauta per žydų-samariečių karus.

562 m. ant buvusių likučių ją atstatė Justinianas I šiek tiek pakeldamas grindis, išklodamas marmuro plokštėmis, taip išsaugodamas senąsias mozaikines grindis. Taip pat šiek tiek pailgino pastatą :)
Pro atvertą angą dabartinėse grindyse matomos išlikusios mozaikinės senosios bazilikos grindys.


614 m. persai įsiveržę į šalį sugriovė visas krikščionių bažnyčias, išskyrus Gimimo bažnyčią Betliejuje. Kadangi joje buvo Persijos magų paveikslų - iš pagarbos jų nelietė. O tie Persijos magai buvo - mūsų dabar taip vadinami trys išminčiai, arba trys karaliai su persiškais rūbais.

Šiuo metu visas vidus išpuoštas marmuru, auksu ir sidabru. Mūsų lankymosi metu labai daug kas buvo uždengta, nes vykdoma restauracija, buvo pristatyta pastolių.



Aplankėme ir Piemenėlių lauką. Senovėje, prie bažnyčios, kuri vadinosi "pas piemenėlius" buvo sodas, apjuostas siena, o jame labai šviesi ola, kurioje angelas Gabrielius naktigonės metu pasirodė piemenėliams ir pranešė apie Kristaus gimimą. Šioje vietoje įvairiais laikmečiais vis buvo pastatyta po koplyčią arba bažnyčią ir jos įvairių sukilimų bei karų metu buvo nugriaunamos.
Šiuo metu čia ant kalnelio stovi moderni Angelo koplytėlė. (Piemenėlių laukų vieta žemėlapyje)



Greta koplytėlės, žemiau, yra tos buvusios piemenėlių grotos, tai olos, kuriose piemenys vakarodavo.
Jų viduje yra piemenėlių ekspozicijos: olos olose :) , kad lengviau būtų įsivaizduoti, kaip tai atrodė anuomet.


Čia pat paveiksle vaizduojama, kaip angelas piemenims praneša, kad Betliejuje gimė Dievo sūnus.




Kitas objektas, kurį verta aplankyti Betliejuje - tai Pieno grota (Grotta del Latte) - tai katalikų koplyčia, pastatyta 1872 m. Nuo senų laikų ši vieta buvo krikščionių piligrimų centras, Marijos šventykla ir vienuolynas.


 Dabartinėje koplyčioje yra išlikusi dalis mozaikinių V amžiuje statytos bažnyčios grindų.



Šiuo metu koplyčioje paveikslais bei skulptūromis akcentuojamas Marijos kūdikio žindymas.


Padavimais kalbama, kad čia, šioje vietoje Marija žindė kūdikį, ir nuo nutiškusio pieno lašo čia žemė, t. y. uolienos, tapo baltos.  (koplyčios koordinatės)
 

Netoliese Pieno grotos yra Alyvmedžio suvenyrų "fabrikas", prie to "fabriko" - parduotuvėlė, iš ten ir pirkome suvenyrus. Yra ir daugiau suvenyrų parduotuvėlių, tačiau anoji buvo sujungta su dirbtuvėmis. Padarė įspūdį. Patiko, kad suvenyrai tikrai čia pat gaminami. O virš tų dirbtuvių, siaurais lauko laiptais užlipus ant plokščio stogo, atsivėrė viso Betliejaus panorama.


Kaip jau ir minėjau - mus vežiojo taksistai, už sutartą mokestį. Turint sveikas kojas, visa tai galima apvaikščioti ir pėsčiomis - turėtų susidaryti maždaug iki 5 km. Tai nėra daug, ir žinant tiksliai, kur eiti - galima šauniai pasivaikščioti. Dėl įvažiavimo į Betliejų Izraelyje nuomota mašina - nieko negaliu pasakyti, nes taip neketinome daryti, nes manėme, kad net izraelietiškas autobusas  nebus įleistas į Palestiną, reikėtų klausti nuomos punkte.

Papasakoti apie Betliejų norėjau jau Kalėdoms - nepavyko, nespėjau. 
Prieš kelionę į Izraelį rinkau informaciją apie šią šalį, lankytinas vietas. Informacijos tikrai yra labai nemažai. Bet apie Betliejų lietuvių kalboje man buvo nepakankamai. Šiam aprašymui nemažai informacijos ėmiau iš Gerhard Kroll knygos "Jėzaus pėdomis" (1997) (Ačiū sesei Ingai ir jos bendradarbei Eglei). Tikiuosi, kad mano aprašymas buvo naudingas :) ir tikiuosi, kad pasitarnaus Jums, kai planuosite ten nuvykti :)

Skaitykite daugiau - apsilankymas Jeruzalėje

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą