2014 m. rugpjūčio 16 d., šeštadienis

Rugpjūčio 16 d. - pasaulinė švyturių diena. 2014

Taip jau atsitiko, kad kelionės į Latviją metu aplankėme keletą švyturių, bei jais susidomėjome ir labai pamėgome. Grįžus namo aš aprašinėjau mūsų kelionės įspūdžius,.. sesuo domėjosi šiaip apie švyturius, ir netyčia užmatė, kad kaip tik po poros dienų vyks "Pasaulinės švyturių dienos" renginys Klaipėdoje


su galimybe aplankyti, šiaip visada uždarytą nuo pašalinių, Klaipėdos miesto švyturį, tereikia nusiųsti nurodytu adresu nuotrauką, kuriame pats būtum bei bet koks pasaulio švyturys. Greitai susizgribau, surinkau pirmiausia nuotraukų koliažą iš aukščiausio Baltijos šalių švyturio - Mikeltornis ir nusiunčiau.




Tada toptelėjo mintis, kad esame aplankę ir daugiau švyturių, ne tik šios kelionės metu. Tad surinkau į koliažą nuotraukas su aplankytais švyturiais, kurias prisiminiau.



Tuomet šią akciją paskelbęs Aidas Jurkštas (Lietuvoje gerai žinomas švyturių gerbėjas ir mylėtojas), parašė "gerai, gerai, supratau jau, kad esate patyrę švyturių lankytojai, kviečiame jus atvykti...<...>" Iš karto labai apsidžiaugiau! ir dar užklausiau, ar galime visi mūsų kelionės dalyviai apsilankyti švyturyje, mat žiniasklaidos straipsniuose buvo minima, kad į Klaipėdos švyturį galės užlipti 218 žmonių - tiek jam šiemet sukanka metų. Gavus patvirtinimą, džiugią naujieną pranešiau ir namiškiams.

Tada sau prisiminiau, kad esame buvę dar ir prie Papės (Latvija) švyturio,..


..bei Šturmų senovišką švyturį

:)

Sulaukėme rugpjūčio 16-osios. Orų prognozė nelabai ką gero galėjo pažadėti, rodė daug lietaus, bet su tarpais, tačiau net neturėjau minties, kad dėl lietaus būtų galima atsisakyti šios atrakcijos. Nuvykome į renginį.
Atidaryme dalyvavo mūsų gerbiamas miesto meras Vytautas. Sugrojo trimitu nuo švyturio viršaus, pritariant orkestrui, atvykusiam iš Palangos.


Po kelių šventės atidarymo kalbų susirinkusieji stojom į ilgą ir storą eilę lipti į švyturį. Belaukiant.. (o laukti teko ilgai, mat laiptai siauri, negalima sueiti visiems žmonėms iškart - pavojinga.) taigi, belaukiant, kalbėjo ir pats Aidas J. Pasakojo apie švyturio istoriją. ..

Vienas pirmųjų šiaurės rytų Baltijos jūros pakrantėje 20 m aukščio Klaipėdos švyturys pastatytas ir įžiebtas 1796 m. rugsėjo 1 d. Senesni buvo tik Dancigo ir Travemiundės švyturiai. 1819 m. švyturys paaukštintas iki 30 m, ir patobulintos lempos. Tuomet jūroje švyturio šviesa sklisdavo daugiau kaip 30 kilometrų.
Šio per 200 metų senumo švyturio autentiška teišliko tik 4 m cokolinė dalis. Švyturys per Antrąjį pasaulinį karą buvo visiškai sugriautas. 1945 m. atstatytas. 1953 m. iš naujo perstatytas ir patobulintas.
Dabar švyturys – 44 m aukščio. Signalas matomas už 33 kilometrų. (dalis informacijos iš Vikipedijos)

Girdėjau, kad kviečia keletą žmonių į priekį. Ir staiga išgirdau savo vardą ir pavardę (!) ko tikrai nesitikėjau :D Buvau pakviesta atsiimti dovanėlę (labai mielą!) už tai, kad esame PATYRĘ ŠVYTURIŲ LANKYTOJAI :) Ačiū labai.
 

Švyturio viduje buvo išdėstyti stendai su Aido J. paruošta informacija apie Lietuvos, Klaipėdos švyturius bei dalyvių atsiųstomis nuotraukomis, tarp kurių pateko ir manosios :) Na, buvo tikrai netikėta ir smagu. 

O tada sulaukėme savo eilės lipti į viršų :)



Planuojama, kad švyturys duris atvertų ne tik kartą metuose, bet kur kas dažniau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą